in

Предложение за намаляване на ДДС: Ще паднат ли цените на храните в такъв случай?

Снимка: Pixabay

Стопанската камара предлага ДДС за храни и напитки да падне до 9%. Икономисти коментираха дали това би повлияло на джоба на крайния потребител в България. Според доц. Огнян Боюклиев крайната цена няма да падне.

Стопанската камара направи предложение ДДС за храни и напитки да стане 9%. Ще намали ли стойността на потребителската кошница подобна мярка – анализът е на икономистите Владимир Сиркаров и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на Нова телевизия.

Според доцента крайната цена няма да падне, подобно на ситуацията с хляба, чийто ДДС беше премахнат. Плюсовете са повече от минусите, твърди Владимир Сиркаров, но подчертава, че мярката би подпомогнала по-скоро бизнеса, отколкото потребителя. По думите му не може да се разчита, че намаляването на данъка върху храните ще намали инфлационната криза.

„52% от приходите в хазната са от ДДС. От тях повече от половината са от храни – това са най-оборотните стоки”, каза доц. Боюклиев. Според него храните трябва да бъдат диференцирани спрямо произхода на суровините, влагани в тях, здравословните им качества и произхода им, но Сиркаров твърди, че подобна диференциация би направила въвеждането на подобна мярка невъзможно.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/