in

Лавров отправи обвинения към Запада

Кадър: YouTube

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви това, че в рамките на ОССЕ са се натрупали много проблеми. По негови думи Западът осуетява възможността организацията да стане истински мост с Русия

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са се натрупали огромно количество проблеми, и обвини Запада, че осуетява възможността организацията да стане истински мост с Русия след края на Студената война, предаде Ройтерс.

Лавров отправи тези обвинения в началото на пресконференция, по време на която изброи подробно историческите претенции на Русия към Запада и каза, че „безогледното разширяване“ на НАТО е обезценило основните принципи на ОССЕ, пише БТА.

„Сега под прицела (на Запада) е ОССЕ. Правомощията и компетенциите ѝ всячески се размиват, раздробяват се по тесни, неприобщаващи формати“, каза той.

„Използвайки численото си превъзходство в тази организация, Западът се опитва от дълги години да погълне ОССЕ, да подчини този последен формат за общорегионален диалог“, каза Лавров.

Министърът каза, че Западът е разполагал с реална възможност за избягване на конфликта в Украйна, но е избрал да отхвърли руските предложения за спиране на разширяването на НАТО и за договаряне на специален статут в сферата на сигурността за Украйна.

Западът твърди, че руските предложения, направени преди началото на руската инвазия в Украйна, са били нереалистични и неискрени, посочва Ройтерс.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/