in

Има ли опасност Несебър да отпадне от ЮНЕСКО?

Кадър: Youtube/World Heritage Journeys

Министерството на културата алармира относно това, че има опасност красивият български град да остане извън Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Причината за това е, че липсва приет План за опазване и управление. Кметът на Несебър Николай Димитров обаче е категоричен, че няма такава опасност.

Несебър е единственият град в страната ни, който е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Заради липсата обаче на приет План за опазване и управление на Старинен град Несебър има опасност градът да бъде изваден от този списък. Това алармираха от Министерството на културатa.

Планът за опазване и управление на Старинен град Несебър по Закона за културното наследство е задължение на държавата. През 2010- 2011 година Община Несебър е финансирала изработването на такъв план, който обаче до момента не е приет от Министерски съвет и вече не е актуален.

Кметът на Несебър Николай Димитров обаче е категоричен, че няма опасност градът да бъде изваден от този списък, защото директно изключване не съществува.

„Разговарях със служебния министър на културата Велислав Минеков и знам, че вече се работи по този план. Има одобрен екип от Националния институт за недвижимо културно наследство. Пише се доклад до Комитета за световно наследство поради какви причини се е забавил този План за опазване и управление на Старинен град Несебър. Ако този план за управление не се внесе в определените срокове и не се изпълнят предписанията, които Комитетът за Световно културно наследство е дал, тогава Несебър ще бъде включен в списъка на Световна културна ценност в риск. Това означава, че ще подлежи на специални мониторинги и проверки докато не се отстранят пропуските. Трябва де е ясно, че директно изключване не съществува. Ще ви дам пример с Дубровник. Дубровник също беше в този списък. След като те представиха План за управление и той беше одобрен, Дубровник излезе от този списък”, заяви за DarikNews кметът на Несебър Николай Димитров.

На 44-та сесия на Комитета за световно наследство през 2021 г., която се е провела в Китай, са дадени и други предписания към България, свързани с опазването на Старинен град Несебър. До края на годината ще бъде готова Стратегията за културното наследство, изготвя се и програма за подпомагане собствениците на възрожденски къщи.

„Не става въпрос за ремонтиране на частни къщи, а финансова помощ, техническа за обезпечаване на стратегии за проекти, с които те да кандидатстват и да си направят проекти, които да бъдат в съответствие с изискванията на Комитата за световно наследство. По тази препоръка ние работим. През 2023 г. ще предложим в бюджета на Община Несебър да бъдат заложени средства за фонд за подпомагане на всички тези жители, които имат къщи- паметници на културата“, казва Димитров.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/