in

Ще стане ли Варна по-зелена?

Кадър: Youtube/Tsvetomir Varbanov

Днес бе подписан Меморандумът за партньорство между Община Варна и Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ).

Той ангажира страните да работят за създаване на по-зелени и по-здравословни места за живеене. За целта е нужно да се провеждат повече кампании по залесяване, както и да се спазват по-високи стандарти за качество при използването на декоративни растения и други. По предложение на зам.-кмета на Община Варна – Христо Иванов, по време на срещата бяха обсъдени въпросите за въвеждането на изисквания за сертификат за качество на фирмите, които се явяват на конкурси по Закона за обществените поръчки за дейности, свързани със строителството и озеленяването.

Предложено бе още да се организират срещи между експерти от общината и архитекти – специалисти по градска среда, които да разясняват начините на работа за развитие и поддържане на зелената система в урбанистични условия. Специално внимание бе отделено на възможностите за използване на дългогодишни диви цветя в декоративните украси на отделни градски зони, съобразени с местните климатични условия.

Представен бе и проект от арх. Татяна Бояджиева, председател на управителния съвет на АПДРБ, на тема „Зелени градове за устойчива Европа“. Проектът е финансиран от Европейската комисия. Арх. Бояджиева сподели различни примери за оптимизиране и подобряване на градските зелени среди.

На срещата присъстваха и ученици от Гимназията по горско стопанство и дървообработване в града.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).