in

Настъпват промени при определянето на социалните помощи у нас

Снимка: "Нова Варна"

Днес парламентът взе решение социалните помощи вече да се определят спрямо линията на бедност. Досега те се определяха на база на гарантирания минимален доход. 

Парламентът одобри социалните помощи да се определят съобразно линията на бедност, а не както е в момента – на база на гарантирания минимален доход. Това става с приетите промени в Закона за социалното подпомагане, внесени от правителството.

Безработни, които отговарят на условията, но отказват участие в програми за заетост, да бъдат лишени от тази подкрепа за срок от шест месеца, а не 1 година, както досега, записаха още депутатите, предаде БНР. Поправките позволяват на социалния министър и упълномощени лица да имат право на достъп до данни от информационните системи и регистрите, поддържани от Агенцията за социално подпомагане. Промените влизат в сила от 1 юни догодина.

Депутатите приеха окончателно и поправки в Закона за семейните помощи за деца. Мнозинството прие предложението на БСП помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да бъде от 1-ви до 4-ти клас, а не както е сега само за първокласници.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/