in

Заради Тубдиспансера: Протестиращи блокираха път край Варна. Ето какви са исканията им (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: "Нова Варна"

Вече повечето варненци са добре запознати със ситуацията около Тубдиспансера във Варна. Единствената белодробна болница в Североизточна България окончателно остана без ток, а причината за това са неплатени сметки. Общият дълг към местното дружество е над 80 хил. лв. Днес, на 19 декември (понеделник) се състои протест, при който се блокира пътят Варна – Белослав.

Протестиращи, доста от които, работещи в Тубдиспансера във Варна, се събраха днес пред сградата на стационара, намиращ се в местност „Амонал“, землище с. Звездица (пътя Варна – Белослав, преди заведение „Тримата мускетари“). Протестът се състои във връзка със спрения ток в Тубдиспансера във Варна.

Снимка: „Нова Варна“
Снимка: „Нова Варна“

Сред недоволстващите има хора, държащи плакати, които гласят: „Туберкулозно болните са сред нас! Дайте ни възможност да ги лекуваме“, „Не закривайте белодробната болница! Подкрепете ни днес, за да ви подкрепим и ние утре“, „Стига вече работещи бедни! Искаме си неизплатените заплати за 10 месеца“, „Не търгувайте със здравето на хората! Това не е стока, за да ви носи приходи!“.

На протеста присъстваха още представители на „Възраждане“, сред които и Костадин Костадинов. На място бе и бившият областен управител на Варна Благомир Коцев.

Преди дни управителят на лечебното заведение доц. д-р Христо Ганчев определи случващото се като „липса на всякаква човечност“. 30 души, които идвали всеки ден на работа, повече от 10 месеца не са получавали заплати, съобщи тогава директорът на болницата. Той обясни, че не е спокоен, защото идват празници и тези хора са без никакви приходи. Болните, които са около 15 души, са пуснати по домовете си. Те обаче са заразни и вероятно броят на пациентите ще се увеличи след празниците, пояснява директорът.

„От 10 месеца нямаме нито аванс, нито заплата. Не можем да посрещнем празниците. Къде е нашата държава?“, пита риторично и санитарката Станка Николова.

Снимка: „Нова Варна“
Снимка: „Нова Варна“
Снимка: „Нова Варна“

По публикацията работиха: Пламена Сутева и Венета Николова

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.