in

Кои са трите най-добри проекта за бъдещия нов център на Добрич?

Снимка: Google Maps

Интернационално жури избра трите най-добри идейни проекта за обновяването на центъра на Добрич. В конкурса, който е анонимен, са взели участие 28 проекта, като повече от половината от тях са чуждестранни. 

Днес пред журналисти бяха отворени и пликовете с имената на архитектурните бюра, автори на класираните на първите три места проекти.

Състоянието на центъра на Добрич от години е обект на обществено внимание и недоволство, тъй като той беше изцяло ремонтиран с европейски средства, но проблемите с настилката започнаха само седмици след официалното му откриване по времето на управлението на предишната местна власт. Нередностите в изпълнението му преди години бяха представени за разследване и в Европейската прокуратура, а сегашната власт получи одобрението на Общинския съвет за тегленето на дългосрочен кредит за нов ремонт.

Централната градска част беше разделена на няколко района, за да може идейните проекти да бъдат с единна концепция за цялостната визия, но реализирането да бъде извършено поетапно, с оглед на ограничените финансови ресурси на Община Добрич за подобен мащабен обект. Първоначално реализация ще получи с одобрения кредит от 12 милиона лева зона Б, която е с обхват бул. „25-ти септември“, пешеходната му част, площад Възраждане, площад Свобода и ул. „Димитър Петков“, като общата площ е 44 декара.

Пет са били основните критерии, от които се е водило международното жури, заяви председателят му архитект Любо Георгиев.

На трето място журито е класирало проект на турски проектанти, второ и първо място са отредени за проектите на български колективи от София. Любо Георгиев подчерта, че това не са финалните проекти, а са концепции за цялата централна градска част и идеен проект за сегмент от нея.

От община Добрич заявиха, че ще се подготви изложба в центъра на града с всичките 28 идейни проекта, за да може обществеността да се запознае с тях, като окончателното решение кой от трите одобрени от журито да бъде реализиран ще е именно на хората. Предстои Общинският съвет на Добрич също да получи подробната информация, посочи кметът на общината Йордан Йорданов.

Очакванията са още на първата Общинска сесия през 2023 година проектите да бъдат предоставени за обсъждане.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).