in

Димитър Стоянов официално разреши отплаването на кораба „Св. Св. Кирил и Методий“ към Антарктида

Колаж: Нова Варна

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е разрешил със своя заповед изпращането на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ до остров Ливингстън, Антарктида, за периода от 27 декември до 23 април 2023 г. Припомняме ви ,че от „Медия Нова Варна“ ви разказахме за цялата експедиция.

Това се казва в уведомление до Народното събрание от 22 декември, което днес беше прочетено от председателя на парламента Вежди Рашидов.

 

Историческо плаване: Корабът „Св.Св. Кирил и Методий“ тръгва от Варна към Антарктида в края на декември

„Плаването е с цел осигуряване на научноизследователска дейност на българската антарктическа база на Антарктида и провеждане на учебна практика от курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, е посочено още в уведомлението.

Припомняме, че в сряда кметът връчи знамето на Варна на ръководителя на 31-вата българска експедиция за Антарктида проф. Христо Пимпирев и на капитана на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ кап. II ранг Николай Данаилов.

Корабът ще отплава от Варна на 27 декември. Екипажът е от 26 души, сред които и трима курсанти от Морско училище. На борда ще има учени от Българския антарктически институт, както и журналисти. Пристигането до Антарктида ще отнеме 40 дни, а продължителността на експедицията е около 4 месеца.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/