in

Какво е нивото на замърсения въздух във Варна?

Снимка: Pixabay

Повишени нива на фините прахови частици отчитат станциите за измерване на чистотата на въздуха във Варна, сочи справка в airvarna.info.

Задържането на замърсители в по-ниските слоеве на атмосферата са нетипични за морската столица и се дължат на безветрието, в комбинация с повишения автомобилен трафик днес, както и на повишеното използване на отопление с твърдо гориво. Мъглата, която в последните утрини също е типична за Варна също задържа замърсителите във въздуха.

Стойностите в следобедните часове днес са малко над нормите, но са далеч от големите замърсявания. Средно за града станциите отчитат нива от 35 микрограма на кубичен метър за ФПЧ2,5 и около 60 микрограма на кубичен метър за ФПЧ10.

Заради географското си разположение и почти постоянния вятър Варна се слави с чист въздух, а нивата на ФПЧ10 обикновено са доста ниски и не надхвърлят 20-30 микрограма на кубичен метър.

Според Наредба №12 от 15 юли 2010 г. (обн. ДВ, бр. 58 от 30 юли 2010 г.), която определя норми за пределно допустими концентрации за фини прахови частици са регламентирани следните норми за фини прахови частици:

ФПЧ10

– Среднодневна норма – 50 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 35 пъти годишно);

– Средногодишна норма – 40 мкг/м3

ФПЧ2.5

Средногодишна норма – 25 мкг/м3

Публикувано от Силвана Димитрова