in

Това са най-интересните коледни поверия

Утре е Коледа – празник, който е съпътстван от разнообразни суеверия и народни вярвания. Почти всяка традиция, която приемаме за даденост и спазваме по време на празничния сезон, има своите корени. Често дори не си задаваме въпроса от къде произлизат тези обичаи, но някои от тях съзнателно или не спазваме.

Знаем например, че трябва да украсим къщата си с коледна елха, но не знаем защо трябва да го правим, освен че изглежда добре. Знаем, че американците се целуват под имел, но не знаем защо. Ето някои от тях, които споделят във Vesti.bg:

  1. Премахване на елхата и коледната украса преди Нова година

Едно от поверията е, че е необходимо да свалим елхата си в навечерието на Нова година, преди да удари полунощ. В противен случай се казва, че ще пренесем целия си багаж и лош късмет от миналата година в новата.

    2. Паленето на свещи

Друго нещо, което се смята се за лош късмет и се практикува всъщност от много вярващи, е възприятието, че да запалиш нова свещ през дните около Коледа, може да донесе лош късмет през новата година. Странно, нали? Това в наши дни не е толкова общоприето, но все пак си битува като вярване през поколенията.

  3. Суеверия свързани с храната:

През XIX в. коледните сладкиши обикновено се ядат на Бъдни вечер, въпреки че се е смятало за нещастие да се режат преди настъпването на знаменития ден. Едно парче задължително е трябвало да се запази до самия коледен ден. Определено това поверие поражда объркване. В някои други държави се смята, че изяждането на коледния десерт ще донесе щастие. Е, определено не става ясно можем ли да го ядем преди деня или по време на него, но май всеки ще се възползва, когато реши за добре.

Опитването на коледните гозби една по една също се смята, че носи благополучие. Ако не опитате някоя, може да си навлечете лош късмет. Затова не рискувайте в никакъв случай.

Различни поверия свързани с Коледната нощ от света:

  • Ако вятърът духа на Коледа, значи ни очаква добра година
  • Ако искате да имате добро здраве през цялата следваща година, изяжте една ябълка на Бъдни вечер
  • Ако носите нови обувки на Коледа, това ще ви донесе лош късмет
  • Ако на Коледа се роди бебе, то ще има много късмет
  • Ако на Коледа изядете сурово яйце, преди да хапнете нещо друго, ще имате късмет
  • Ако на Коледа вали сняг, Великден ще бъде топъл
  • Късметът ще споходи дома, в който се поддържа огън през целия период около Коледа
  • Ако първият посетител в дома ви на Нова година е непознат тъмнокос мъж, ще имате късмет през годината
  • Ако първият посетител е с червена коса, това носи лош късмет
  • Ако се разплачете на Нова година, ще плачете през цялата година
  • Ако дадете нещо назаем на Нова година, ще давате заеми през цялата година
  • Ако измиете косата си на Нова година, ще отмиете късмета си
  • Ако изметете пода или избършете праха от мебелите в новогодишния ден, късметът ви ще бъде изметен
  • Ако в деня преди Нова година носите новите си дрехи, през следващата година ще получите много нови дрехи

В Дания хората хвърляли всичките си счупени чинии срещу вратите на приятелите си! Семейството с най-голяма купчина на прага трябвало да покани всички останали на гости. В Русия някога имало обичай да се връзват краката на хората, които седят на масата в новогодишната нощ. Това се правело, за да са сигурни, че през следващата година отново ще се съберат на тази маса. В Испания било прието в полунощ да се изяждат 12 зърна грозде. В Италия хората традиционно включвали в менюто си леща, за да им донесе късмет. В Непал пък се палел украсен дървен стълб, който представлявал изгарянето на тялото на Старата година.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/