in

България отбелязва 130 години от рождението на Дан Колов

историческа снимка

Велик ден за България е днес. На този ден в далечната 1892 година е роден бореца и кечист Дончо Колев Денев. Това се случва в севлиевското село Сенник, община Севлиево.

Там днес отбелязват 130 години от рождението на Дан Колов. С поднесени цветя пред паметника на бореца в селото местните се прекланят пред своя велик земляк.

Роденият на 26 декември 1892 г. Дан Колов попада в САЩ през 1909 г. Занимава се с тежък физически труд, а свободното си време посвещава непрофесионално на борбата.

Професионалната му спортна кариера започва късно – през 1917 г., когато е вече на 25 години. Успешно се развива в кеча, който по онова време измества в САЩ класическата борба. През 1936 г. Дан Колов отнема европейската шампионска титла и диамантения пояс на французина Анри Деглан, като става първият европейски шампион на България по борба.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/