in

В Пловдив ще изградят първия за Европа експозиционен леден аквариум

muzei_plovdiv_akvarium

Какво представлява леден аквариум? В Пловдив тази мечта на екипа на „Природонаучния музей“ предстои да се сбъдне, а това ще стане с помощта на българските полярници, които само преди дни потеглиха към Антарктида.

Знаем, че за първи път те ще достигнат Ледения континент със собствен транспорт. Това е научноизследователският военен кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, който всъщност е плаваща лаборатория.

Корабът, отплавал от Варна за Антарктида: Ето къде се намира и какво предстои да се случи в следващите дни

Освен че учените ще изследват водите около остров Ливингстън, те ще се завърнат и с експонати за пловдивския музей, а там от съвсем скоро има и нов 3D соленоводен аквариум, който е най-големият в България.

Изграждането на първия в света експозиционен леден аквариум става възможно по проект, финансиран от Фонд „Култура“, разказа директорът на Пловдивския природонаучен музей Огнян Тодоров. Според него съоръжението ще може да бъде открито към юни-юли. По този начин ще се превърнем в световна дестинация, подчерта той.

Тодоров с гордост подчертава, че през последните години музеят е сред най-динамично развиващите се в страната. Със сигурност трябва да се мисли и за нови попълнения в екипа, защото е видно, че се превръщаме постепенно и в образователен център, пожелава си Огнян Тодоров. Той доказва, че смелите начинания срещат поддръжници и радват.

 

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/