in

Технологиите вдигат ниво: Робот сам локализира голф топка и се завърта, за да направи удар (ВИДЕО)

Кадър: Youtube/IEEE Spectrum

Това е първият по рода си робот за голф, който не се нуждае от човешка намеса, за да локализира голф топката. Впечатляващият робот е наречен Голфи и разполага с 3D камера.

От доставка на храна до вашата врата, сервиране на кафе и дори премахване на ракови тумори, роботите вече могат да изпълняват набор от впечатляващи задачи, пише Daily Mail.

Сега робот се появи и на голф игрището, като може да се ориентира към топка и дори да направи удар.

Благодарение на 3D камера, впечатляващият робот, наречен Голфи, може да се ориентира до топките за голф и да се завърти на място, преди да направи удар.

Камерата използва алгоритъм за откриване на твърдо кодирани обекти, сканиране на района и намиране на топката.

След като веднъж бъде локализирана топката, роботът прави моментна снимка, която след това се изпраща на модел, за да стимулира 3000 произволни снимки от различни позиции и начални точки, съобщава IEEE Spectrum.

Тази информация се използва за обучение на невронна мрежа, която може да предвиди точно колко силно да удари топката и в каква посока да я изпрати.

Роботът взема предвид данните от камерата, които описват съпротивлението при търкаляне на тревата и колко тежка е топката.

След това поставя топката в правилната позиция и прави удар.

Голфи е създаден от докторанта Аника Юнкер от университета в Падерборн в Германия.

Въпреки отличните си умения за поставяне, той не е създаден, за да изгони професионалисти като Тайгър Уудс от голф игрището, а вместо това да покаже колко мощни могат да бъдат хибридните роботизирани дизайни, като комбинира базирани на физика модели с машинно обучение.

Голфи е първият робот за голф, който не се нуждае от хора, които да поставят топката пред тях и да я програмират да направи правилния замах.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/