in

Измислен е първият мозъчен имплант, който лекува депресия: Ето как работи

Кадър: Youtube/LSI - Life Science Intelligence™

Вече е изобретен мозъчен имплант от две части, който е предназначен да се справя с депресията. Големината на импланта е с големина на стотинка, а поставянето му отнема само половин час. Начинът, по който работи, е свързан с изпращането на малки електрически импулси 15 минути дневно.

Докато „Нюролинк“ на Илон Мъск се очаква да започне изпитания върху хора след шест месеца, невротехнологична компания представи устройство, което лекува депресия и вече е в черепа на първия пациент, пише Daily Mail.

„Дигиталното хапче“ на Inner Cosmos включва две части: електрод, който се намира под кожата на скалпа, и „капсула с рецепта“, която се захваща върху косата на потребителите, за да захранва устройството.

Имплантът изпраща малки електрически импулси към мозъчната област, засегната от депресия – левия дорзолатерален префронтален кортекс – веднъж дневно в продължение на 15 минути.

И не е необходимо външното устройство да е на главата, когато не се прилага лечение.

Пациентът от изпитването от Сейнт Луиз, Мисури, е планирано да тества иновацията на Inner Cosmos в продължение на една година, а компанията има друго изпитване върху хора, което ще започне още следващия месец.

Припомняме, че „Нюролинк“ на Илон Мъск наскоро проведе демонстрация на продукт, на която бе показан неговият чип в мозъка на маймуна, позволявайки му да контролира клавиатура, за да въвежда цели изречения.

Synchron започна изпитания върху хора на своя мозъчен имплант през юли, който позволява на потребителя да контролира компютър, използвайки само мисълта.

Мозъчният имплант Stentrode на фирмата, с размерите на кламер, ще бъде имплантиран на шестима пациенти от Ню Йорк и Питсбърг с тежка парализа.

Stentrode ще позволи на пациентите да контролират цифровите устройства само чрез мислене и ще им даде възможност да изпълняват ежедневни задачи, включително текстови съобщения, имейли и пазаруване онлайн.

Изследователските центрове също разработват мозъчни чипове.

Болница Southmead в Бристол се смята за първата в света, която имплантира устройство за обръщане на симптомите на болестта на Паркинсон.

Дигиталното хапче Inner cosmos обаче е най-малката и най-малко инвазивна технология до момента – имплантът е с размерите на стотинка.

И компанията оприличава външната капсула със зареждане на Apple Watch.

Операцията за имплантиране отнема 30 минути в амбулаторно заведение.

Inner Cosmos е основана от предприемача Мърон Грибец, който е диагностициран с дефицит на вниманието като дете.

„Нашата мисия е да създадем свят, който възстановява когнитивната сила на човечеството чрез ребалансиране на човешкия ум“, каза Грибец.

„Светът е в състояние на тежък безпорядък, което води до нарушено познание. Ефектите се усещат от милиони, което води до нарастващи нива на депресия. Ние вярваме, че нашият подход може да успокои живота на тези, които страдат от депресия, и в крайна сметка да достигне до други когнитивни разстройства“, казват от компанията.

Целта на Inner Cosmos е да се отдалечи от лекарствата, отпускани с рецепта, към по-ефективно лечение.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/