in

Благомир Коцев: Кметът не управлява Варна качествено

Колаж: "Нова Варна"

Днес в ефира на Радио Варна бившият областен управител Благомир Коцев разкритикува управлението на кмета на Варна Иван Портних. По думите на Коцев общинската администрация няма никакви основания да твърди, че финансовото благополучие на Варна е било блокирано, докато той е бил областен управител.

Въпреки че кандидатите за кметове на Варна не са обявени, двамата потенциални кандидати на двете най-големи партии вече са в явен конфликт. През последните няколко седмици Коцев беше остър към кмета, като го попита за приходите от синята зона, работното му време и електробисите на Варна.

Припомняме, че в сряда на брифинг пред медиите кметът изреди какво не се е случило във Варна през последните две години, поради Инфлацията, политическата и международната криза, спрените национални програми. По думите на Портних някои неща са напълно забравени от държавата в рамките на този период.

“Спрени бяха АМ “Хемус” и АМ “Черно море”. Това са проекти, които са пряко свързани с новата ни икономическа зона. АМ “Черно море” е от стратегическо значение за цялото Черноморие и цяла България. Спряха големия проект на ВиК – 14 000 имота чакат канализация. Две години нищо. Надявам се да вземат да започнат, защото това забавя и ред от ключовите общински проекти: Околовръстното, пътят за Виница, пътят от “Златни пясъци” към Свободния университет”, посочи кметът на Варна.

“Липсата на държавна подкрепа спря и редица проекти, по които бяхме набрали много скорост, които обаче без държавата не можем да реализираме. Например Математическата гимназия и Библиотеката, разширението на “Цар Освободител”. Не на последно място с този проект е свързано изграждането на лекото метро в перспектива, което бяхме докарали почти до старт”, посочи Портних.

Той заяви, че сме загубили две ценни години от развитието си, заради политическа арогантност на местно и държавно ниво.

Кметът на Варна наблегна на това, че сега е началото на 2023 г. По думите му “по всичко изглежда, че отново ще трябва да разчитаме сами на себе си, на гражданите, на бизнес и хората, за които този град е специален”.

“Завършихме годината без просрочени задължения, както и всяка една година, с изпълнена приходна част”, заяви кметът на Варна.

“Варна продължава напред, защото имаме относително добра работна среда и сравнително добър летен сезон. Хотели имат добра заетост и през зимния сезон. Варна се превръща в дестинация за 4 сезона”, заяви още той.

“През 2022 г. приехме плана за интегрирано развитие на Община Варна, което е основа при отварянето на оперативните програми. Т.е. това, което е зависело от нас, ние сме го извървяли като стъпки и имаме готовност за работа. Вярвам, че разумът ще се върне в управлението, за да можем ние да си вършим работата”, посочи кметът на Варна.

Той заговори и за новите електробуси във Варна. По негови думи в момента се тества втората част от електробусите. “Имаше забавяне по монтажа на зарядните станции. През април-май се очаква автобусите да са по улиците”, посочи Портних.

Днес в ефира на Радио Варна Коцев отговори, че са били спрени едва 3 процента от рекордно високия бюджет на Варна,“ т.е. г-н Портних разполага с почти целия бюджет. Спирането на бюджета е един мит, който се използва като оправдание, за това, че кмета не управлява града качествено“, коментира Благомир Коцев.

Той подчерта: „Варна няма накъде да се развива, тя се задъхва и самоизяжда. Липсата на нови тревни площи, на паркинги и презастрояването са неща, които варненци вече не могат да търпят. По този повод, заедно с мои колеги, започваме една, по-скоро гражданска, а не партийна, инициатива. Нейната цел е да създаде предпоставки за цялостно развитие на Варна и да приобщи млади и будни хора, които искат да участват в развитие на града. Искаме хората да осъзнаят, че могат и трябва да участват при взимането на важните за града решения“.

Бившият областен управител припомни, че в първите месеци на управлението на „Продължаваме промяната“, група варненски депутати от партията на Бойко Борисов са поискали финансиране за града от националния бюджет в размер на над 200 милиона лева. „Това е рекордна сума за Варна и за който и да е град в България“- каза Коцев и допълни, че до този момент никой не е искал и не е получавал такива средства от държавата в рамките на една година. Бившият областен управител намекна, че целта на ГЕРБ е била, когато тези средства бъдат частично отказани, да се твърди че Варна не се развива, защото държавата пречи.

Благомир Коцев не даде конкретен отговор на въпроса дали той ще е кандидатът на „Продължаваме промяната“ за кмет на Варна. „С местния екип на партията ще работим за това гражданското общество в морската столица да се посъбуди. Аз активно ще работя за това, но това не означава, че ще съм кандидат за кмет. Ако получа такова предложение, ще го обмисля. Важното е хората да бъдат инициативни и аз искам да дам пример за това“, каза още Благомир Коцев.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/