in

ГЕРБ/СДС-Варна за Nexo: Това вече е грандиозен международен скандал (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Днес се състоя пресконференция на народните представители от ГЕРБ/СДС-Варна, включително с Даниел Митов, зам.-председател на партията. Засегнатите теми бяха третият мандат, последните скандали в държавата, свързани и с политици, както и местни варненски въпроси.

Красен Кралев от ГЕРБ/СДС даде подробности за криптобанката Nexo.

„Това вече е грандиозен международен скандал, който надхвърля границите на нашата вътрешно-битова политическа реалност“, заяви Красен Кралев.

Той разясни, позовавайки се на разследващите органи, че става въпрос за организирана престъпна група, която е оперирала в рамките на 5-годишен период от време. Въпросната група е създадена през 2018 година с цел данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз и други.

„Извършени са трансакции чрез криптобанката Nexo за 5-годишен период в размер на 94 милиарда долара“, каза Кралев.

По думите на Кралев оттук нататък въпросът е каква е връзката на криптопирамидата с българския политически елит. Кралев коментира, че основният въпрос тук е за връзката между Асен Василев от ПП и „криптофараоните“. По думите на Кралев, се е установило, че бившият вицепремиер лъже, че не е имал криптосрещи в Министерството на финансите.

„Има запис от миналата пролет, където Асен Василев споменава, че има идея системата за разплащане Борика да може да започне да прави обмен между криптовалути и пари, т.е. да се използва българската система за междукартово разплащане за разплащане с криптовалути“, подчерта той.

Той заяви, че е налице въпросът дали Nexo е финансирала български политически партии. По негови думи вече са установени дарения от физически лица с по 20 000 лева и може да има съмнения, че е имало и други финансирания. Според Кралев разследването оттук нататък ще покаже каква е връзката и дали тези суми са криминални, тъй като не цялата дейност на Nexo е била криминална. Кралев подхвана и темата за евентуално финансиране и на медии у нас.

Относно  даренията от по 20 000 лева за политически партии, Даниел Митов заяви, че очевидно става въпрос за координирано насочено действие от шефовете на Nexo, а не за будната гражданска съвест. По думите на Митов няма такива глупави хора в България, които да се вържат на нелепи обяснения.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.