in

Путин каза кой е съюзът, с потенциал да стане мощен, независим и самодостатъчен полюс

Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

По думите на държавния глава на Русия Владимир Путин, Евразийският икономически съюз има възможност да се превърне в един от мощните, независими, самодостатъчни полюси на „възникващия многополюсен свят“. Руският президент заяви, че има тясна интеграция в рамките на асоциацията. Владимир Путин заговори и за значението на сътрудничеството на Евразийския икономически съюз с външни партньори.

Евразийският икономически съюз има целия потенциал да се превърне в един от мощните, независими и самодостатъчни полюси на възникващия многополюсен свят. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в свое обръщение към ръководителите на страните членки на ЕАИС, публикувано на сайта на Кремъл.

Руският лидер отбеляза, че тясната интеграция в рамките на асоциацията „се е превърнала в достоен отговор на такива глобални проблеми, които се изостриха поради пандемията и прилагането на нелегитимни санкции от редица страни, като бедност, изменение на климата и недостиг ресурси, включително най-важните от тях – храна, вода, енергоносители“.

„Очевидно съюзът има всички възможности да се превърне в един от мощните, независими, самодостатъчни полюси на възникващия многополюсен свят, да бъде притегателен център за всички независими държави, които споделят нашите ценности и търсят сътрудничество с ЕАЕС“, заяви още Путин.

Президентът на Руската федерация също отбеляза значението на сътрудничеството на съюза с външните партньори и положителния ефект от споразуменията с трети страни за свободната търговия.

„Ние възнамеряваме да допринесем по всякакъв възможен начин за завършването на текущата работа по подобни споразумения с Египет, Иран и Индия, както и да активираме нови преговорни пътища, включително с Индонезия и Обединените арабски емирства“, заяви Путин.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/