in

Турският президент с неочакван ход: Очаква го изпитание

Кадър: Youtube/El País

Държавният глава на съседна Турция Реджеп Ердоган премести насрочените за юни избори за друга по-ранна дата. Стана ясно, че изборите ще се проведат през пролетта – на 14 май. Тези избори се считат за изпитание пред турския президент. От резултати от проведени проучвания, става ясно, че неговото преизбиране не е никак сигурно.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще премести президентските и парламентарни избори на 14 май. Той благодари на Бога, че ще участва в изборите, които ще се състоят на 14 май, като негови спътници ще бъдат избирателите, които за първи път ще гласуват. Това заяви Реджеп Ердоган в неделя вечерта на среща с млади избиратели в западния турски град Бурса, цитиран от държавната информационна агенция Anadolu.

В сряда Ердоган вече беше посочил 14 май като дата за провеждане на изборите. Те се смятат за изпитание за Ердоган, който е на власт от 20 години: той е избран за министър-председател през 2003 г., а от 2014 г. е президент. Според социологическите проучвания преизбирането на Ердоган не е никак сигурно.

Предсрочни избори могат да бъдат насрочени с мнозинство от 60% в парламента или с указ на президента. В парламента управляващата ислямско-консервативна ПСР на Ердоган, заедно с ултранационалистическата си партньорка MHP, понастоящем разполага само с обикновено мнозинство. С изявлението си Ердоган даде ясно да се разбере, че иска сам да проведе предсрочните избори.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/