in

Тайната на божествения таратор: Какви са тънкостите?

Кадър: Youtube/Food Channel L

Тараторът – едно от класическите български ястия, любимо на мнозина. Трудно може да се намери българин, който не харесва тази студена млечна супа. Всеки знае съставките в рецептата за таратора – кисело мляко, вода, краставица, олио или зехтин, сол, копър и чесън, като някои прибавят и орехи. Не много хора обаче, обръщат внимание на тънкостите, които могат да превърнат таратора в истински майсторски изпълнена рецепта.

Има няколко тънкости в приготвянето на наглед лесната студена супа. Предлагаме на Вашето внимание рецепта, която, ако спазвате точно, ще приготвите най-вкусния таратор в цяла България.

Да поговорим за съставките:

Първо и може би най-важно е киселото мляко. Има десетки видове на пазара, някои по-маслени, други по-малко, но общото между тях е, че за приготвянето им е добавено сухо мляко, за да може продуктът да стане по-траен. Това, разбира се, отслабва вкусовите му качества, пише сайтът Актуално.

Нашият съвет е да използвате домашно приготвено кисело мляко. Ако се сдобиете с такова, със сигурност тараторът ви ще стане по-вкусен. Най-добре домашно приготвеното кисело мляко, което ще използвате, да е престояло 24 часа в хладилник.

Второ – краставците. Пазарът ни е залят с краставици, дори през зимата. На вид те изглеждат супер, но вкусовите им качества далеч не са това, което е нужно за перфектният таратор. През зимата краставиците са пълни с нитрати, отглеждани са на съмнителни места със съмнителни методи.

Качествените краставици растат през лятото – на топло, не в оранжерия. За нашия таратор съветваме да използвате именно такива, за предпочитане сортът „Гергана“.

Да преминем към приготвянето на таратора:

Тук има няколко трика, които, ако използвате тараторът ще стане по-добър.

Естествено, първо нарязваме краставиците в съда, в който ще е нашият таратор (в никакъв случай настъргани краставици!). След това добавяме на ситно нарязания или пресован чесън (в никакъв случай чесън на прах!).

Преди да добавим киселото мляко Ви съветваме да омесите краставиците и чесъна с олио (може и зехтин, но това не е нашият съвет) и сол и да оставите няколко минути. Този трик ще овкуси зеленчуците много по-добре и ще придаде специфичен вкус на таратора ви.

След това добавяме разбитото кисело мляко и вода. Разбъркваме.

Накрая поръсваме с копър (задължително пресен, а не замразен) и орехи (по избор).

Оставете тараторът да престои в хладилник няколко часа. Така продуктите ще се смесят и вкусът ще стане невероятен.

Приятен апетит!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/