in

В Щаба на ВМС дойде сигнал за мина в морето: Какво последва? (СНИМКИ)

Снимка: ВМС

Военнослужещи от Военноморските сили унищожиха плаваща мина на 200 метра от брега срещу село Тюленово. Това съобщиха от ВМС за медия „Нова Варна“. ВМС установиха, че става въпрос за котвена мина тип „Ям“.

Сигнал за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен в Щаба на Военноморските сили на 23 януари 2023 г. от областния управител на област Добрич. Около 11.30 ч. мината е забелязана на 200 метра от брега срещу село Тюленово.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) бе вдигнат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка. В 14.50 ч. екипажът на вертолета откри мината, предаде координатите и остана в района. Издаден бе НАВИМ (навигационно известие до мореплавателите) за опасността.

Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, извърши преход до мястото. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 16.45 ч. мината беше унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

Снимка: ВМС

Снимка: ВМС

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.