in

Мъжкото и женското сърце реагира по различен начин на нивата на стрес

Колаж: Нова Варна

Учени от Калифорнийския университет – Дейвис са установили, че мъжките и женските сърца реагират по различен начин на хормон на стреса. За целите на изследването специалистите са използвали разработена от тях техника за визуализиране на сърцето. 

Учените са изследвали химическите реакции на генетично модифицирани мишки към норадреналин – един от хормоните на стреса. Той се активира, когато тялото се мобилизира, за да се справи с възникваща заплаха. По време на реакцията към хормона сърцата на гризачите са излъчвали светлина. Откритието дава възможност да се определят причините за различното развитие на аритмии при мъжете и жените. Освен това може да се изясни разликата в реакцията на организма към лекарства за сърце в зависимост от пола.

Първоначално не е наблюдавана разлика между реакциите на женските и мъжките екземпляри към норадреналина. Възстановяването на нормалното състояние обаче е било по-бързо при женските сърца, отколкото при мъжките. Тази разлика в скоростта води до различия в електрическата активност на сърцето, която е в тясна връзка с видовете аритмии, пишат от Hindustantimes.com

Резултатите показват, че сърцата на мъжките и женските мишки реагират еднакво в началото след излагане на норадреналин. Въпреки това, някои области на женското сърце се връщат към нормалното по-бързо от мъжкото сърце, което води до разлики в електрическата активност на сърцето. „Разликите в електрическата активност, които наблюдавахме, се наричат ​​реполяризация в женските сърца. Реполяризацията се отнася до това как сърцето се нулира между всеки сърдечен ритъм и е тясно свързано с някои видове аритмии“, каза Джесика Л. Колдуел, първи автор на изследването. Колдуел е постдокторант в катедрата по фармакология на UC Davis School of Medicine. „Понякога данните между двата пола са еднакви. Но ако данните започнат да показват вариации, първото нещо, което правим, е да разгледаме половите разлики. Използването както на мъжки, така и на женски мишки разкри улики за разликите, които никога не бихме подозирали. Изследователи осъзнават, че не можете да екстраполирате и към двата пола, като изучавате само един“, каза Риплингер.

Превод и редакция: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/