in ,

„Хакнати през прозореца“: Варненец показа странен пробив в сигурността на известна банка (ВИДЕО)

Кадри: Facebook/O. Bobchev

Варненец публикува куриозно видео в социалните мрежи, на което се вижда как през прозореца на клон на известна банка, човек може да надникне в мониторите на банковите служители и да види поверителна информация за нейните клиенти.

Мъжът е особено възмутен от този факт. „Гледайте! Сигурност! Буквално можете да си видите личната карта“, казва той във видеото, снимайки мониторите.

На монитора на една от служителките се вижда лична карта на клиент.

„Топ сигурност на данните #GDPR“, пише възмутеният мъж като описание към заснетото видео.

Той е подал и жалба към Комисия за защита на личните данни, която е именувал като „Изтичане на лични данни от Банков офис“. Много други варненци изразиха възмущението си в коментарите към публикацията.

Напоследък защитата на личните данни се превърна в наболяла тема.

Общият регламент относно защитата на данните (ОРЗД), (на английски: General Data Protection Regulation, със съкращение GDPR) е регламент за защита на личните данни на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни.

Официално е заведен като Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз и е в сила от 25 май 2018 г. Основна цел на регламента е да гарантира на гражданите контрол върху техните лични данни.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.