in

Иновация против вируси се въвежда в класните стаи у нас (ВИДЕО)

Снимка: Pixabay

Датчици ще следят за качеството на въздуха в класните стаи у нас. Първите устройства вече са монтирани в три училища и една детска градина в Русе. Като планът е такива устройства да се поставят и в училища в останалите области в страната.

Кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“ започна от дунавския град и предстои да се реализира в цялата страна.

130 датчици за замерване на качеството на въздуха са поставени във въпросните 3 училища и 1 детска градина.

Какво измерват сензорите, предпазват ли децата от вируси и какви са рисковете при установени отклонения от нормите за въздуха в класните стаи? На тези въпроси отговори Христо Атанасов.

Инициаторът на кампанията Христо Атанасов, заяви, че измерваните показатели от датчиците са следните: температура, влажност и нива на въглеродния диоксид. Това са основните показатели за т. нар. микроклимат на помещението. Те показват какво е състоянието на въздуха, като ако например нивата на въглеродния диоксид са твърде високи, това показва, че няма достатъчно кислород в помещението и въздухът е застоял, което спомага за разпространение на вируси, всички видове грип, ковид. Това разказва Христо Атанасов пред Нова телевизия.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/