in

Синоптик: Скоро ще има опасно явление в Източна България

Снимка: Pixabay

По думите на синоптика Петър Янков вече ще започнем да усещаме истинската зима. Снежна покривка няма да има скоро по Черноморието, но пък се задават условия за поледици, които са по-опасни. Такива условия ще има в Източна България. Днес интензивни снеговалежи ще има в Западна и Южна България.

„Започва продължителен период, в който зимата се завръща. Започват снеговалежи, днес интензивни се очакват в западните и южните райони. В София се очакват снеговалеж след 13 часа. В южните и централните райони на страната количествата ще са 30-35 литра на квадратен метър. Снежната покривка ще се увеличава и в населените места. В събота и неделя снежна покривка ще натрупа и в северната част на страната, в Добруджа ще е около 10 см, което ще опази посевите от предстоящото застудяване“, каза синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи и състоянието в зимните ни курорти. Най-много сняг има в Пампорово – в момента естествената снежна покривка там е 20, очакванията са до уикенда да мине 50-60 см. В Банско тя ще достигне 40-50 см, по-малко е в Боровец – по Маркуджиците е 30-40 см. Най-неподходяща за зимни спортове е Витоша – естественият сняг е 15-20 см.

Янков уточни, че снежна покривка няма да има по Черноморието.

„В почивните дни валежите ще създават условия за поледици в Източна България, те са по-опасни от снежната покривка. Минимални температури следващата седмица ще достигнат до минус 6 градуса. От вторник започват нови снеговалежи, ще премине нова снежна вълна, в края на месеца отново ще има. А интензивни снеговалежи очакваме в периода 2-4 февруари, когато ще натрупа сериозна снежна покривка и в населените места“, прогнозира синоптикът.

И предупреди да се готвим за студ през първите 10 дни на февруари.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/