in

Остава ли в ареста извършителят на жестокото убийство на 31-годишната варненка?

снимка: Facebook

Припомняме, че тялото на 31-годишната варненка, за която научихме, че се казва Валентина беше намерено в двора на къща в местността Евксиноград, в добре замаскирана стара септична яма, покрита с клони. Мъжът, обвинен в нейното убийство ще остане в ареста, като съдът е взел мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Мярката е взета, тъй като съдът счете, че има опасност обвиненият да се укрие.

Зловещо във Варна: Откриха тялото на млада жена във вилен имот

„Съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“. Смятам, че доказателствата са достатъчни. Имаме да извършим експертизите. Те отнемат малко време, но предполагам, че няма да бъде кой знае колко напред във времето. На този етап се възползва от правото си да не дава показания“. Това коментира прокурорът Милен Ставрев. За сега няма информация как и защо е извършено убийството. Задържан е 39-годишният приятел на жената – Иво.

„В 3-дневен срок ще преценим дали да обжалваме. Предстоят множество процеслуално-следствени действия“, заяви адвокатът на обвиняемия Иван Томов. Имаме обвинение по 115, няма съдебно медицинска експертиза все още.

На база събраните доказателства е направено обосновано предположение, че И.П. има
съпричастност към случилото се. Той е задържан и привлечен като обвиняем за
убийство. Извършената съдебно-медицинска експертиза показала, че по тялото на жената има множество травматични увреждания, вероятно получени в резултат от нанесен й побой.
И.П. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор,
с оглед довеждането му пред съда за определяне на мярка за неотклонение. От днес той
ще търпи най-тежката такава – „задържане под стража“.

“Има експертна справка със заключение, че причината за леталния изход е тежка гръбна травма“, добави още той.

Защитата на И. П. поиска определяне на мярка за неотклонение – „домашен арест“ с мотивите, че в хода на разследването, мъжът е бил разпитван многократно, имал е достатъчно време да се укрие, но не го е направил. Имал и постоянен адрес, на който е бил намиран. Осъждан е за притежание на наркотици, но е реабилитиран по право и според адвоката му, не се касае за личност с висока обществена опасност. Обвиняемият допълни, че се грижи за баща си и не би се укрил, поради което помоли съда за определяне на по-лека мярка от „задържане под стража“.  

Според Варненският окръжен съд, събраните до момента доказателства, макар и в начален етап на разследването, са достатъчно, за да се изведе извод за обосновано подозрение за съпричастност на И.П. към повдигнатото му обвинение. Изводът се подкрепя от извършените разпити на свидетели, извършените огледи и фотоалбуми от местопрестъплението, както и от направените претърсвания. За съда е налице и другата законова презумпция – обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.  Касае се за обвинение в тежко умишлено престъпление, което И.П. се е опитал да прикрие, замаскирайки мястото, където е открито тялото и освобождавайки се от кучетата на жертвата. Поради споделените съображения, съдът определи на 39-годишния мъж най- тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/