in

Става ли страшно? НАТО обяви, че е в готовност за директна конфронтация с Русия

Снимка: Pixabay.com

Това обяви председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, като подчерта, че това ще се случи, в случай, че Москва „прекрачи червената линия“. По думите на Бауер, ако Русия спре войната днес, няма да има ескалация.

В интервю за португалската обществена медия RTP председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер увери, че Алиансът е готов за директна конфронтация с Русия, ако Москва „прекрачи червената линия“.

Отговаряйки на въпроса на водещия, Бауер увери: „Готови сме“. В същото време той направи уговорката, че НАТО ще бъде готова да отговори, само ако Руската федерация нахлуе в някоя от страните-членки на Алианса.

Бауер подчерта, че страните членки на НАТО трябва да бъдат по-подготвени, тъй като военната инициатива вече е в ръцете на Русия.

„Фактът, че вашият враг има по-добри оръжия, не е проблем на вашия враг. Това е ваш проблем“, коментира той. В тази връзка адмиралът призна, че превъоръжаването е основен приоритет на Алианса.

Бауер припомни, че по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналата година Алиансът реши да създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на действията на Русия в Украйна.

„Това е важен сигнал за Русия… че сме подготвени, ако реши да нападне НАТО. НАТО. Това е червената линия“, подчерта председателят на Военния комитет на НАТО, цитиран от „Фокус“.

„Ако [руснаците] спрат войната днес, няма да има ескалация“, подчерта Бауер.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/