in

Костадин Костадинов: Това, че не ни вкараха в Шенген, показа за пореден път лицемерието на нашите т.нар. европейски партньори (ВИДЕО)

Колаж: Редакция "Нова Варна"

От медия „Нова Варна“ попитахме известни варненски политици и депутати, какво мислят за кризата в управлението на държавата, за членството на България в Шенгенското пространство, очакват ли да се състави редовно правителство след изборите на 2 април.

Костадин Костадинов е лидер на ПП „Възраждане“ и едно от ярките лица на българската политическа сцена. Бивш кандидат за кмет на Варна и дългогодишен общински съветник в морската столица.

– Какви са, според Вас, причините да не се състави работещо правителство в рамките на този парламент?

Много просто. Това е волята на българския избирател. Партиите, които влязоха в парламента нямат съвместимост една с друга и не могат да създадат стабилен кабинет. Ние още в началото на октомври месец прогнозирахме, че така ще стане. Можеше да има правителство, но тогава партиите трябваше да направят много сериозни компромиси, които щяха да ги унищожат в перспектива. Нито една от партиите не пожела да го направи това и смятам, че така е редно.

Избирателите не бива да бъдат повече лъгани.

– Какво очаквате да се промени след предстоящите избори, очаквате ли да се състави редовен кабинет? Очаквате ли да има нови играчи в парламента?

Това, което очаквам е много по-сериозно представителство на „Възраждане“ в Народното събрание, за да можем ние, които сме свободни българи да освободим още една част от пространството в парламента, което иначе е заето от хора и представители на партии, които защитават чужди национални интереси.

Дори да има нови играчи, те по нищо няма да се различават от старите. Общо взето кукловодът е един и същ, само марионетките се сменят.

– Какво е Вашето отношение към членството на България в Шенгенското пространство?

Към настоящия момент членството на България в Шенген ще доведе до много сериозни проблеми за нас, защото ще се наложи по Дъблинския регламент всички нелегални имигранти, които влизат в държавата ни, да бъдат оставяни тук и съответно да бъдат регистрирани на територията на ЕС.

В момента, какво се получава, когато един нелегален имигрант влезе в страната, той не остава тук и не се регистрира в България, защото България не е част от Шенген. Неговата задача е да отиде в първата държава от Шенген. Обикновено това е Австрия. Те отиват към Западна Европа, за да може като се регистрират там, вече да имат възможност да пътуват навсякъде в това Шенгенско пространство.

Ако обаче след това този човек отиде от Австрия, да кажем в Германия или в Холандия, във Франция или където и да било, и направи нещо, с което да наруши закона или просто го видят, че той не е регистриран на територията на съответната община и държава, връщат го обратно в държавата, в която е регистриран.

Сега си представете, че България е член на Шенген. Те няма да си правят труда вече да продължават с емиграцията на Запад, регистрират се тук и след това вече спокойно преминават легално границите на другите европейски държави. Само че като отидат вече в Австрия и там бъдат хванати, че съответно са влезли на територията на страната, но са регистрирани в България, връщат ги къде?! Връщат ги обратно в България.

Всекидневно няколко стотин нелегални имигранти преминават границата. На седмица – около 7 000 души, на месец – грубо 30 000, на година – 360 000.

Хайде, представете си само за какво става на въпрос, при положение че държавата ни намалява всяка година с по 100 000 души. В рамките на 2 – 3 години тук може да има един милион имигранти. България просто вече няма да бъде българска държава. От тази гледна точна – не е добре.

От друга гледна точка обаче, това, че не ни вкараха в Шенген, показа за пореден път лицемерието на нашите т.нар. европейски партньори, защото те не желаят България като равностоен партньор и затова ни държат, така да се каже, в периферията на Европа. Като територия, която трябва да бъде изсмуквана финансово и демографски. Като място, което трябва да бъде буфер, но не и пълноценен член на ЕС.

– Благодаря Ви за това интервю!

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).