in

В Аспарухово бетонни заграждения скараха живущите – ето какво каза кметът на района по въпроса

Кадър: Google Street View

В една от големите групи във Фейсбук, посветена на Варненския квартал Аспарухово, се разрази истинска кавга за бетонните заграждения, които разделят двете платна на бул. „Народни будители“. От медия „Нова Варна“ специално се свързахме с кмета на района – Ивайло Маринов, за да коментира и той недоволството на живущите в поверения му квартал.

Гражданин, с фейсбук профил Тодор Бомбов, публикува призив към съкварталците си за премахване на „грозните“, според него, „бутури“. Причината, за да иска това, е, че „освен, че са немислимо грозни, тия бутури са и крайно опасни!“, пише Бомбов. Според него, при силна мъгла или проливен дъжд, ако кола се движи плътно до бетонните заграждения, то шофьорите, които се опитват да направят ляв завой от пощата по линията на тролея край училището „Христо Ботев“, нямат видимост.

Бомбов пише още: „И само по случайност още не е станала катастрофа там! Има ли други желаещи да премахнем бетонните грозотии от мястото им и да ги заменим с нормалните, красивите огради, каквито има сложени навсякъде другаде? Всякакви оправдания, че тия бутури служат срещу евентуални свръхнаводнения или сибирски сняг само в тоя участък на „Народни будители“ предизвикват само смях! Ако има, моля нека премахнем тая грозотия от хубавия ни квартал!“

Коментарите под тази публикация са много и противоречиви. Преобладават мнения на Аспаруховци, които не са съгласни със своя съгражданин: „Явно не става ясно за какво са поставени … И предпочитате да сте красиви пред това да сте живи“, както и „Не пишете глупости сега имали ударени пешеходци извън пешеходните пътеки ако не можете да шофирате има тролей и автобуси направиха пасарелка но пак има неграмотни пресичащи от долу“.

Но се срещат и коренно противоположни на тези мнения: „Тези прегради са много грозни!Не зная на кого му хрумна това нещо!Бетон в центъра на квартала!Джигити имало?има други способи за тях и това са камерите!“

Ето какво каза по въпроса, специално за медия „Нова Варна“, районният кмет на Аспарухово Ивайло Маринов. Според него, има вероятност този въпрос да е повдигнат точно сега и тази полемика да се е разразила в социалните мрежи по политически причини, във връзка с предстоящите избори.

Кметът Маринов твърди, че от както тези заграждения са сложени преди години вече, няма нито една регистрирана катастрофа с пешеходец.

Проектът, по който е реконструиран булевард „Народни будители“ е съобразен с всички съвременните изисквания за безопасност, наложени в западно-европейските държави. Макар и не така естетични, като другите видове заграждения, този вид бетонни прегради с времето са се доказали, като един от най-ефективните начини, за да се спират неправилно пресичащи пешеходци, каза още Ивайло Маринов.

За съжаление, той сподели с нашата медия за неприятната тенденция непрекъснато да се извършват вандалски прояви върху асансьорите на изградената на бул. „Народни будители“ пасарелка. Само от преди няколко дни е последното такова посегателство, но вече нанесената щета е отстранена и асансьорите работят.

Според кметът на Аспарухово, е важен не толкова вида на загражденията, а това всички участници в уличното движение да спазват законите и правилата за безопасност.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).