in

Хора с увреждания се вдигнаха на протест във Варна

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Хора с увреждания се вдигнаха на  протест във Варна, като своето недоволство те изразяват пред сградата на Регионалната здравна инспекция. Техни организации се събраха пред сградата на Министерския съвет.

В началото на януари хора с увреждания протестираха в София с искане за незабавно приемане на новата формула за освидетелстване и получаване на ТЕЛК. Потърпевшите от тези промени настояват да се въведат промени в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ). Целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Сред исканията на хората са  ритмично подаване на медикаменти в търговската мрежа, актуализиране на „Позитивния списък“ – като се възстановят определени лекарства, които са в употреба и разрешени в ЕС в България не са. Освен това протестиращите настояват и за съгласуване на терапии за лечение с лекуващите специалисти независимо от становището на „Експертния съвет“ а/ Плазмофереза б/ имуноглобулинови – при системен лупус и редки болести. в/ нови молекули наложени в страните членки на ЕС за онко-болните.

„Два месеца бях без инсулин. Този месец нямаше проблем с инсулина, но пък има проблеми с кислородните апарати“, казаха още протестиращите.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/