in

Спецоперация на ГДБОП във Варна иззе огромно количество незаконни стоки (СНИМКИ)

Снимка: PressMvr

При действията, реализирани под наблюдението на Варненската районна прокуратура, са иззети технически средства, чрез които се извършвала търговската дейност чрез интернет сайтове и страници в социални мрежи. Специализираната операция по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост, свързани с незаконно разпространение на стоки, носещи защитени търговски марки е реализирана на територията на града.

Действията са осъществени от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГД „Борба с организираната престъпност“ и на сектор БОП – Варна, под ръководството на Варненската районна прокуратура. По време на спецоперацията са проверени два търговски обекта и складове към тях, както и три жилищни обекта, откъдето са иззети над 10 000 артикула – дамски и мъжки дрехи, чанти и други аксесоари, всички носещи запазени търговски марки. Конфискувани са и технически средства, с които е извършвано администрирането на интернет сайтове и страници в социални мрежи, чрез които била осъществявана търговската дейност.

Снимка: PressMvr

В хода на разследването е установено, че продажбата на стоките, носещи запазени търговски марки, е извършвана без необходимото по закон съгласие на носителите на правата върху съответните марки – престъпление съгласно чл. 172 б от НК. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност продължава.

Снимка: PressMvr

Поредната операция на МВР в защита правата върху интелектуалната собственост е част от предприетите активни мероприятия по плана за действие срещу този вид престъпни посегателства, осъществяван в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT), по която ГДБОП е ръководител на европейската група, работеща по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/