in

Според диетолог: Няколко зърнени храни съдържат съставки, които са помощници в борбата с рака

Колаж:Нова Варна

Диетологът Любов Андреева припомни ползите от зърнените храни за закуска и цялостно здраве. Лекарят също така посъветва да се обърне внимание на зърнените култури, направени от зелена елда и леща. Според нея, зелената елда е с високо съдържание на антиоксиданти и омега-3, желязо и калий, а лещата е богата на калций и магнезий.

 

Червената леща съдържа антоцианини и биофлавоноиди, съединения, които са отговорни за предотвратяването на рак.

И двете зърнени култури имат високо ниво на фитоестрогени, които подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система, спомагайки за усвояването на колагена. Тези вещества помагат за укрепване на костите, подобряват състоянието на косата и ноктите. Други полезни храни са пълнозърнестите храни, които имат специален протективен ефект по отношение на рака на стомаха, рака на дебелото и правото черво. Вероятна причина се свързва със съдържащите се в тях хранителни влакнини, нишесте, есенциални мастни киселини, витамин Е.

Проучване на университета в Мичиган откри, че черният и тъмносиният боб значително намаляват броя на заболяванията от рак на дебелото черво и на гърдата при мишки. Това се дължи отчасти и на факта, че при приемането на много зеленчуци се увеличават стойностите на мастна киселина, която в големи концентрации предпазва от развитието на раковите заболявания. Бобът помага срещу рак на гърдата и на дебелото черво. Препоръчва се няколко пъти в седмицата към другите зеленчуци и салати да се добавя по половин чаша боб.

 

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/