in

Илин Димитров с важен призив към потребителите на туристически услуги

Специално за медия „Нова Варна“ интервю даде министърът на туризма д-р Илин Димитров. Той е назначен за втори пореден път на този пост, като част от състава на последните две служебни правителства. Министър Димитров отправи важен призив към читателите на нашата медия. Какъв е той, може да разберете, ако прочете цялото интервю тук.

Д-р Илин Димитров започва своята политическа кариера като народен представител от МИР-3 Варна на „Продължаваме Промяната“ в 47-то Народно събрание, където бива избран за председател на Комисията по туризъм. Преди това е дългогодишен университетски преподавател, а от 2020 г. до 2022 г. е председател на Варненската туристическа камара. Има 3 бакалавърски степени от различни университети (Туризъм, Управление, Маркетинг) и магистратура (Управление). Защитил е и докторска степен към ИУ-Варна в направление подобряване качеството на туристическия продукт. Говори немски, английски и руски език. Семеен с две деца.

– Здравейте, господин Димитров. Преминаваме направо към първия въпрос: Какви са предизвикателствата, които стоят пред Вас и пред Министерство на туризма през следващите месеци?

Преди няколко дни представих на пресконференция целите и задачите, които сме си поставили. Те са този път 16 на брой. В първия мандат бяха 20.

Най-важното нещо, върху което ще се фокусираме, е подготовката за летния сезон. В момента текат много дейности по рекламата. Въведохме един иновативен подход, т.нар. B2B срещи (road shows), т.е. организиране и провеждане на информационни кампании с поредица от работни срещи зад граница, ориентирани към бизнеса. В момента такива срещи текат в Германия, преди това бяха в Полша. В Германия планираме да направим над 1000 road shows в 5 града, с 20 български компании. Целта е да повишим максимално много разпознаваемостта на страната ни и да подобрим връзките между бизнеса.

Вторият ни приоритет в областта на рекламата е да увеличим броя на туристическите аташета. Досега те са едва три. Предстои тяхната бройка да се удвои и да бъдат изпратени български аташета в Турция, Румъния и Великобритания. Имаме задача да подобрим видимостта на държавата ни на световния туристически пазар и според мен, повишаването на представителство на България в чужбина е един добър ход в тази посока.

Предстои отдаването на 27 плажа на търгове. За първи път тръжните процедури ще се извършват с участието на представители на КПКОНПИ, МВР и ДАНС. Длъжни сме да направим максимално прозрачни тези процедури, така че националните богатства на България – плажовете, да бъдат съхранени и да бъдат отдадени на концесия по такъв начин, че да бъдат стопанисвани възможно най-добре.

Следващото нещо, което е важно и ще направим, е ограничаването на сивия сектор. Започват масови проверки за т.нар. „нелегалните екскурзии“, съвместно с КЗП, МВР и НАП. Ще се правят проверки на границата, ще се пишат актове, ще се разследват евентуални нарушения и злоупотреби. Лично аз дерегистрирах над 211 тур-оператора и тур-агента, заради изтекли застрахователни полици. Контролът върху „нелегалните екскурзии“ ще бъде изключително завишен.

Искам да се обърна към Вашите читатели, ако забележат нещо нередовно, нещо съмнително веднага да ни сигнализират. Могат да направят това писмено на сайта на Министерство на туризма. Препоръчвам сигналите да се подават писмено на посочените е-mail адреси там.

Продължаваме работата по участието на България в туристически борси. Предстои ни подготовка и провеждане на 68-та сесия на регионална комисия „Европа“ към Световната организация по туризъм. Искаме да влезем в управляващия орган на тази организация.

Ще кандидатстваме за COP 29 (Световната конференция по климатични промени към ООН) – това е много важно за северна България, тъй като ако бъде одобрена нашата кандидатура в конкуренцията на още четири участника, то ще бъдат инвестирани изключително много средства в инфраструктура.

Лично аз възнамерявам да направя 28 срещи в общините, където туризмът преобладава като икономическа дейност. Искам да се срещна с бизнеса, да чуя проблемите от първо лице, да се информирам какво се случва и по този начин искам да подобря връзката между министерство и бизнес. Според мен мястото на министъра е при бизнеса, там, където може да се чуе пулсът на обществото.

В края на мандата на това служебно правителство планираме да направим отчет за свършеното по тази програма от 16 точки. Самата програма е направена след допитване до бранша и до бизнеса. Консултирахме се с национално- и локално-представени организации.

– Какви са Вашите очаквания за летния сезон по Черноморието и в частност за Варна?

Летният сезон по Черноморието върви с добри темпове – малко по-добри като записвания от миналата година. Тук е много важно да се отбележи, че потребителското поведение се променя и last minutes-записванията вече преобладават. Затова спомагат и гъвкавите условия, които предлагат он-лайн агенциите. При това положение много трудно може да се направи прогноза. Мога да обещая обаче, че ще работим изключително концентрирано за подобряването на рекламата и популяризирането на страната ни като туристическа дестинация.

– Може ли да ни разкажете малко по-подробно за интерактивната карта, която ще представя различните видове туризъм и храни у нас?

Идеята за тази карта е резултат от доброто съвместно сътрудничество с Министерство на земеделието, Министерство на културата и Министерство на иновациите и растежа. Ние ще направим такава карта, където целта е да включим висшите училища, НПО-сектора и бизнеса, но да се администрира от Министерството на туризма.

Това е един дългогодишен проект, в който искаме да включим всички забележителности, фермерски пазари и др. В него искаме да разкажем историята на България, да разкажем за чудесата на страната ни, така че те да бъдат в телефоните на потребителите. Процесът ще бъде много дълъг. Аз, в качеството ми на служебен министър, мога да направя само първата стъпка, защото това е работа за много мандати.

От Министерство на туризма ще стартираме с изготвяне на заданието и със залагането на ясни параметри. В момента се прави консорциум от университети и по този начин ще могат и студентите да се включат като съавтори на тази бъдеща интерактивна карта.

– Каква е Вашата оценка за зимния сезон, който в момента е в разгара си?

Зимният сезон протича много добре. Има сняг. Българите са отново най-голям дял от целия туристически поток – над 65%. Тази година сме с около 200 000 туристи до момента повече, отколкото предходната. Надявам се снежната покривка да се задържи, за да се удължи като период зимният сезон. През февруари повечето хотели бележат top sales, защото са пълни. Надявам се и март месец да е така. Цените са добри, качеството е добро. Аз мисля, че ще имаме един добър зимен сезон. Бих казал дори – много добър.

– Благодарим Ви за този разговор.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).