in

Взривяват пясъчна коса на р. Велека: Ограничават движението в района на Ахтопол

Снимка: Facebook/ р.Велека/ Polina Todorova Todorova

Поради покачилото се ниво на река Велека вследствие на затлачване на устието й от наноси ограничиха движението в района Ахтопол-Резово. Ще се пропускат единствено високопроходими моторни превозни средства. Военни от базата в Атия ще извършат контролирано взривяване на пясъчната коса на река Велека, за да може да се отвори третокласният път Царево-Ахтопол-Синеморец-Резово

Това съобщи Цветелина Рандева, говорител на Областната дирекция на МВР-Бургас. Ще се пропускат единствено високопроходими моторни превозни средства. Леките автомобили ще бъдат спирани. По данни на полицията, устието на реката се затлачва всяка година. За отпушването му са били прилагани взривни дейности.

По искане на областния управител сапьорите от Военноморска база Атия ще извършат контролиран взрив през днешния ден за пробиване и уширяване на канал през пясъчната коса с цел оттичане на високите води на р. Велека. Предприети са всички мерки са регулиране на движението през проблемния пътен участък. Акцията не е прецедент. Това се случва почти всяка година, обясниха от полицията.

Дотогава се ограничава пътният трафик в рисковата зона. Ще се пропускат единствено високопроходими моторни превозни средства. Леките автомобили ще бъдат спирани, уточни Рандева.

Решението идва след като вчера кмета на община Царево сигнализира, че селата Синеморец и Резово са останали откъснати от общинския и областен център. Бургаският областен управител проф. Мария Нейкова веднага разпореди да се предприемат необходимите действия по навременното отстраняване на наносите и регулиране на движението в пътниия участък, така че населението на прилежащите населени места и ползващите пътната инфраструктура да бъдат максимално защитени. В резултат на падналите валежи и снеготопене водите на реката заливат третокласния път 9901, който е част от Републиканската пътна мрежа.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/