in

До часове корабът “Св. Св. Кирил и Методий”, отплавал от Варна, ще достигне Антарктида

Кадър: "Нова Варна"

По думите на адмирал Боян Медникаров, който е ректор на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” във Варна, маршрутът, по който преминава “Св. Св. Кирил и Методий” в момента, е един от най-тежките мореходни пътища

До часове българският военен-научно изследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий” ще достигне до Антарктида. Полярната ни мисия успешно премина през пролива Дрейк и от Атлантическия океан и се насочва към Южния.

“Това е един от най-тежките мореходни пътища, особеността на пролива е, че много рязко се сменят хидрометеорологичните условия и това създава затруднения на моряците и традиционно приемат за високо постижение ако преминеш безопасно през Дрейк”, обясни адмирал Боян Медникаров, ректор на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” пред Нова телевизия.

Отговорните задачи пред екипажа на кораба “Св. Св. Кирил и Методий” предполагат и повишаване на стреса. В какви нива и как да се предпазят – изследва един от научните проекти на борда. Взимат се проби за вируси, кръв, мери се кръвното налягане.

В лабораторията в Антарктида ще бъдат направени и кръвни изследвания на всички членове на експедицията. Очакванията са българския кораб да достигне базата на 13-ти февруари.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/