in

За дълголетие похапвайте тези няколко храни

Снимка: Pixabay

Доказано е, че консумирането на 10 порции плодове и зеленчуци всеки ден може да спаси от преждевременна смърт до 7,8 милиона души по света.

 

Препоръките на Световната здравна организация са малко по-скромни: само пет порции плодове и зеленчуци (400 грама) дневно са достатъчни, за да се увеличат шансовете за доживяване до дълбока старост в добро здраве, но удвояването на това количество ще засили още повече благоприятния за здравето ефект.

Изследователите препоръчват да се консумират предимно зелени листни зеленчуци и кръстоцветни зеленчуци като зеле и броколи, за да се предотврати ракът. От друга страна, развитието на сърдечни заболявания се предотвратява от ябълките, цитрусовите плодове и гореспоменатите листни зеленчуци.

За здравето и дълголетието обаче допринасят не само зеленчуците и плодовете, но и продуктите от други хранителни групи. Наред с други, зърнените продукти, млечните продукти и други животински продукти играят важна роля в рационалното хранене. Някои от тях е добре да се консумират рядко и в умерени количества, докато други си струва да се консумират редовно заради благоприятното им въздействие върху организма.

Публикувано от Вeлислава Велева