in

От РИМ-Варна съобщиха кое е сензационното откритие на варненските археолози през 2022 г.

Снимка: Facebook/РИМ-Варна

Изминалата година е била изключително успешна за специалистите от Археологически музей – Варна. Вчера се проведе пресконференция, по време на която бяха представени най-важните и значими открития, направени от варненските археолози през археологически сезон 2022 г.

По време на представянето на 14 февруари, стана ясно, че най-сензационното откритие на варненските археолози през изминалата година, е Раннохристиянска базилика край село Звездица, област Варна.

Това заяви Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей във Варна. Стана ясно, че храмът датира от 6 в.

„Обектът е описан от Карел Шкорпил, който засича съществуването на ранно християнска църква и открива няколко мраморни плочи с кръстове. Почти век по-късно имаме шанс да докажем за науката какво има там. Попаднахме на достатъчно архитектура, за да направим реконструкция как е изглеждала църквата”.

Базиликата се намира на няколко километра от манастир в местността Джанавара край квартал „Аспарухово”, който датира от средата на 5 в.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.