in

История на конфетите. Откъде е започнало всичко?

Снимка: Pixabay

От четвъртък централна, източна и южна Швейцария празнуват карнавал. Люцернският фаснахт започва с Големия взрив в пет сутринта в мръсния четвъртък . Хартията покрива градовете и селата като цветен килим. Но откъде всъщност произлизат те?

Кой е изобретил конфетите?

Предполага се, че майсторът книговезец Паул Демут от Бранденбург е дал идеята за хартиени конфети. Той е живял през 19 век и е бил много запознат с хартията поради работата си.

Едно е сигурно: думата конфети е от италиански произход. Там „конфето“ означава сладко. Това е бадем със захарно покритие и прилича на малко камъче. Твърди се, че конфетите носят късмет, затова и до днес традиционно се подаряват на сватби. В миналото хората са се замеряли със сладкарски изделия по време на карнавала – точно както днес с конфети. Твърди се, че Демут е наблюдавал това във Венеция през 1887 г. и тогава му хрумнала идеята да използва хартия вместо това, пише Blick.ch

Когато конфетите бяха още сладки:

Конфетите също се споменават за първи път като бонбони в литературата. Новелите на Джовани Бокачо „Декамерон“ са публикувани през 14 век. В една от новелите му жената е описана като „по-сладка от бонбон“. Днес всяко дете познава конфетите като цветна хартия. Използването му е често срещано на различни фестивали, но в Швейцария конфетите се свързват главно с карнавала.

„Карнавал без конфети е като Коледа без коледна елха“, казва Ханс Рудолф Щрайф. Той е собственик на Kurt Hauser AG в Näfels GL. Компанията притежава единствената фабрика за конфети в Швейцария. Всяка година там се щамповат 200 тона Räppli.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/