in

От 2035 г. няма да се продават коли на бензин и дизел: Щели да изчезнат от улиците до 2050 г.

Снимка: Pixabay

След 12 години Европа ще забрани продажбата на автомобили, които карат на бензин и дизел. По думите на председателя на Асоциацията на производителите на автомобили Александър Костадинов, този ход ще бъде от голяма помощ за постигането на въглероден неутралитет на целия континент. Той обясни, че бизнесът ще се подготви предварително за тази значителна промяна. По думите на Костадинов до 2050 година автомобилите, движещи се на бензин и дизел, би трябвало да изчезнат от пътищата

Новината е очаквана, повечето от производителите съобщиха, че ще преминат на електрическа мобилност по-рано. Това е част от цялостен процес, в който се цели континентът да стане въглеродно-неутрален. Това каза Александър Костадинов, председател на Асоциацията на производителите на автомобили, в ефира на Nova News.

Бизнесът ще се подготви по-рано за тази промяна, посочи той. Включително и в България се преминава към режим на електрическа мобилност, допълни Костадинов.

За България няма да има никакъв ефект, освен ако държавата не реши, че трябва да предприеме действия в една или друга посока, посочи той.

„След 2035 г. ще има автомобили, които се движат с бензин и дизел. Теоретично към 2050 г. трябва да изчезнат тези автомобили по пътищата. Трансформацията отнема време. Бензиностанциите, производителите поетапно ще променят своята политика“, коментира Костадинов.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/