in

Според учени от Харвард: От какво ни предпазва само половин лъжичка зехтин на ден?

Зехтинът е една от най-полезните растителни мазнини. Консумацията му намалява риска от смърт от много заболявания. Учени от Харвард стигат до извода, че зехтинът може значително да намали риска от смърт при рак, сърдечно-съдови, невродегенеративни и респираторни заболявания.

Това съобщават те в авторитетното издание на Американския колеж по кардиология. Техният експеримент е започнал още през 1990 г. В него са участвали повече от 90 хиляди мъже и жени.

Оказва се, че тези, които редовно консумират зехтин (повече от половин супена лъжица на ден), са с 19% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които не го правят. В проучването са участвали повече от 60 000 жени и 32 000 мъже, като в началото всички те са били практически здрави, без никакви сърдечно-съдови аномалии. Учените стигат до извода, че тези, които консумират зехтин са със 17 процента по-нисък риск от смърт от рак, от невродегенеративни заболявания с 29 процента и от респираторни заболявания с 18 процента.

Заключението на експертите е, че замяната на другите мазнини (маргарин, масло, майонеза) със зехтин води до намаляване на риска от смъртност поради различни причини с 8-34 процента.

Като цяло, за да подобрите здравето си, трябва да замените определени мазнини със зехтин, твърдят авторите на проучване.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/