in

Една борбена майка от Варна твори сама мартеници: Да си оценен и пълноценен е прекрасно (СНИМКИ)

Колаж: Нова Варна

Във връзка с наближаването на Баба Марта, от медия “Нова Варна“ ще ви срещнем с няколко творци, за които изработката на мартеници е не просто хоби, а призвание. Те ще ни допуснат до света на преплетените червено-бели конци и ще ни кажат повече за тенденциите, които са характери за мартениците през тази година.

Диана Станева от гр. Варна изработва сама различни модели мартеници. Тя работи от вкъщи, тъй като се грижи за своето детенце, което е с диагоза аутизъм. По този начин тя се подпомага и финасово, за да може да облекчи една част от разходите, които са нужни за неговото лечение. Тя изработва мартеници вече втора година.

Снимка: Диана Петрова

– Здравейте, бихте ли се представили? От кога се занимавате с направата на мартенички, и как започна всичко като идея? 

Казвам се Диана Станева от гр. Варна. Изработвам мартенички вече втора година.
Имам момченце с диагноза детски аутизъм и се чудех с какво може да се подпомагаме финансово, защото разходите са големи. Така всъщност една вечер ми дойде идеята да започна да изработвам мартенички и различни сувенири свързани с Баба Марта.

Снимка: Диана Петрова

– Кои са тези модели, които се търсят най-много във връзка с наближаването на Баба Марта, по-обичайните или по атрактивните модели? 

Моделите, които специално тази година се търсят са с Шевици, такива свързани с фолклорна тематика (така съм кръстила една от снимките ми), детски мартенички с анимационни герой. Общо взето като се замисля – този път има интерес към всички мартенички за което съм много щастлива. Защото е много приятно чувството да си оценен и пълноценен

Снимка; Диана Петрова

– Освен традиционните мартеници за ръката, какво друго изработване, свързано със символиката на Баба Марта?

Освен мартенички изработвам гривни с мъниста, ръчно изработени магнити, венци за врата за дома и офиса, както и висулки за кола. Догодина живот и здраве ще има още нови модели и различен асортимент за Баба Марта!

Всеки, който желае може да посети и разгледа страничката “Работилница за мартеници на мама Диди и Гого.“

https://www.facebook.com/groups/950058949701453

Публикувано от Вeлислава Велева