in

Какви тайни крие котешкото мъркане? Причини и любопитни факти за него

Снимка: Фейсбук

Когато котките мъркат, независимо дали са повече или по-малко комуникативни, те издават дълбок звук, който обикновено свързваме с моменти на удоволствие. Но може ли мъркането да крие нещо друго?

Мъркането е един от котешките звуци, които будят най-много любопитство у нас. Това е хипнотичен и успокояващ звук, който обикновено се свързва с вашите моменти на удоволствие. Въпреки това, въпреки че мъркането има много общо с вашето благосъстояние, то има и други значения. Знаейки от какво се състои и защо нашата котка го излъчва, ще ни накара да го опознаем много по-добре, ще знаем как да отговорим на нуждите му и да подобрим отношенията си.  

И откъде идва? От много години съществуват различни теории за това как котките мъркат. Някои от тях сочат произход в гласните струни, други в мекото небце или в кръвоносните съдове. Изглежда обаче, че зависи от същата структура, която произвежда останалите котешки гласове, тъй като е резултат от свиването и отпускането на мускулите на ларинкса, докато въздухът отива към и от белите дробове, пише www.lavanguardia.com

Причини, поради които котките мъркат:

Защото са покойни.

Ако вашата котка се наслаждава на сеанса на глезене, който му давате, защото се чувства комфортно с това физическо взаимодействие, вероятно е тя да мърка. Следователно, мъркането се идентифицира като звук, който котките издават в приятелски и приятни контексти, или от човешка компания, или заедно с други котки.

Когато искат грижи и храна:

​Изглежда, че котките могат да променят акустичните характеристики на мъркането, за да придадат специално значение на тази вокализация. Това се случва, когато котето използва мъркането, за да поиска храна, което кара звука да се промени, за да наподобява бебешки плач. 

Скорошно проучване на котешките гласове извън мяукането сравнява звуците, издавани от котки в два различни момента: приятна ситуация, като например получаване на лакомство, и потенциално неприятна ситуация, като например пътуване с кола. Резултатът е, че мъркането се регистрира изключително в емоционално положителна ситуация или състояние.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/