in

Напрежение по Черноморието: Рибари излизат на протест, заради заповед на земеделското министерство

Рибарите се организират на протест заради заповед на земеделското министерство. С нея се забранява уловът с мрежи до 1 морска миля от брега, което е близо 2 километра.
Рибари от цялото Южно Черноморие се събраха на символичен протест в Поморие и поискаха спорната заповед да бъде отменена, защото обричала поминъка им на гибел.

 

При пролетния риболов, например, който започва до дни, пасажите с риба са именно в двукилометровата зона. Заповедта е издадена преди повече от година, но едва в последните дни са започнали масови проверки за конфискуване на мрежи.
„Моето разрешение е за две мили от брега, а те казват на една миля нямате право. Аз къде да ходя? В открито море ли? Какво ще хващам там?“, пита Енчо Енчев.

От Морската администрация в Бургас казаха за bTV, че са изготвили предложение да бъдат определени специални зони за забрана на риболов с мрежи, които да са свързани с безопасността на корабоплаването. От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури отговориха, че ще изискат подобни зони и за останалата част от крайбрежието.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/