in

Главният комисар на МВР посочи колко пари ще насочи ЕС към укрепване на границата ни с Турция

Кадър: Бнт

По думите на гласния секретар на МВР Петър Тодоров, парите ще отидат за техника, камери, сензори и автомобили. ЕС ще насочи 600 млрд. евро за укрепване на границата ни с Турция. Той добави, че хората които се занимават с нелегалния трафик са от всякакъв произход и слоеве на обществото.

 

„От вчера имаме писмо от Урсула фон дер Лайен, която ни уведомява, че ЕК е провела съвещание за нов стратегически подход към опазване на общата ни външна граница и България се явява приоритет. В нашето направление ще бъдат отделени над 600 млн. евро за укрепване и техническо изграждане на нашата граница. Там имаме над 110 км необезпечени технически, другите 200 км. има и там какво да се направи“, посочи той. След рекордния мигрантски натиск, отчетен през 2022, за първите три месеца на годината има ръст с още 43%.

„Предстои изграждане на оперативна група в рамките на Европол, за да можем по целия маршрут на трафика да обхванем лидери на групировки и вече има резултати в това направление“, заяви Петър Тодоров.Към момента са заловени превозвачи на мигранти от над 18 националности у нас.

Тодоров коментира и случая с бременната лекарка, заловена да превозва мигранти. Преди дни в интервю за БНТ тя отрече твърденията на вътрешния министър, че в миналото е била залавяна с наркотици. Петър Тодоров я опроверга като заяви, че данните са потвърдени и има образувано досъдебно производство.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/