in

Стефан Янев: Варна е един от стратегическите градове за развитието на България

Снимка: Румен Сарандев

Лидерът на коалиция „Български възход“ Стефан Янев даде интервю специално за медия „Нова Варна“. В него той очерта приоритетите при влизане в следващия парламент, както и предимствата на Варна като ключова дестинация на картата на България.

– Г-н Янев, какви са целите, които си поставяте, при влизане в следващия парламент?

Главната цел на „Български възход“, най-общо казано, е чрез диалогичност да бъдат преодолени всички „червени линии“ между политическите партии, за да може да се сформира стабилно, редовно правителство. Единствено ние в последното Народно събрание призовавахме към градивен диалог и бяхме готови на разумни компромиси в името на стабилно управление на страната, защото ясно осъзнавахме важните задачи, които стоят пред България.

Държавата ни в момента е изправена пред множество кризи и проблеми: войната в Украйна, галопиращата инфлация, безработицата, ниската покупателна способност на населението и др. Във всяка една сфера се наблюдават спешни проблеми за решаване. Време е да се действа, а това е възможно единствено ако държавата има редовен кабинет и работещ парламент.

– Споменахте покупателната способност на българина, но се наблюдава драстично разминаване между заплатите в столицата и във вътрешността на страната, както и с тези във Варна. Според Вас, как може да бъде преодоляно това неравенство в заплащането?

Един от начините е развитието на провинциалните градове като се привличат инвестиции, чрез развитие на инфраструктурата им. Като, разбира се, Варна не може да бъде определена като провинция. Варна е град от стратегическо значение за развитието на България, не само защото е пристанищен град, както и морска туристическа столица на страната, но и защото тук са съсредоточени множество университети и специализирани училища.

Моята сила не са финансите, затова и в листите с кандидати за народни представители на „Български възход“ има всякакви специалисти, включително и икономисти. Това важи и за варненската листа. Голямо доверие имам в професионализма и експертизата на кандидатите от Варна и специално на водача ни в морската столица – Диан Драганов.

– Кои, според Вас, са най-важните проекти за Варна, за да може тя да просперира още повече?

Тъй като не съм кандидат от морската столица, ми е трудно да навляза в детайли и това е въпрос, на който трябва да отговарят хората от варненската листа на „Български възход“, а съм сигурен че именно от тях ще чуете най-точните и изчерпателни отговори.

Това, което обаче ми се струва истински належащо е – Варна да бъде свързана с останалата част от страната. Трябва да бъде довършена магистрала „Хемус“ в спешен порядък.

Както за Варна, така и за останалите големи градове в България, според мен е важно да се развива връзката между бизнеса и образователната система, да се откриват нови работни места, да се създават производства с висока добавена стойност. Именно тук е ролята на стабилното държавно управление и правилно работещия парламент.

– Благодарим Ви за това интервю и за хубавите думи, които казахте за нашия град.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/