in

Парадонтит и хипертония. Каква е връзката между двете заболявания според лекари?

Снимка: Pixabay

Пародонтитът е свързан с по-висок риск от високо кръвно налягане. Поради тази причина здравето на венците никога не трябва да се подценява.Съществува тясна връзка между оралната хигиена и последващото здраве на устата с риска за сърцето и артериите. 

И е от съществено значение да се гарантира, че периодонтитът или класическото възпаление на тъканта около зъба се държи под контрол, също и за да не се повишава кръвното налягане.

Няколко клинични проучвания са установили връзката между тези два фактора, и двата отрицателни за здравето. Така че не забравяйте, че при прегледа на устната кухина трябва също да измервате кръвното налягане и обратно, никога не забравяйте редовно да преглеждате здравето на вашите венци и пародонтални тъкани от специалист. Влияе върху благосъстоянието на целия организъм, предаде “dilei.it“.

Лекувайте зъбите си, за да понижите кръвното налягане. Според доклад, публикуван от Италианското дружество по пародонтология и имплантология (SIdP) и от Италианското дружество по артериална хипертония (SIIA), преди всичко пародонтитът е свързан с по-висок риск от високо кръвно налягане .

„Пародонтитът засяга над 50% от хората, повече от тридесет милиона в Италия например  и е свързан с по-висок риск от страдание от високо кръвно налягане, което в случаите на тежък пародонтит може дори да се удвои – посочва Никола Марко Сфорца, президент на SIdP.

Хипертонията и пародонтитът споделят много рискови фактори: тютюнопушене, затлъстяване, диабет и заседнал начин на живот. Освен това, скорошни експериментални доказателства показват, че пародонтитът и хипертонията имат обща генетична основа, особено в голяма група от гени, важни за имунната система, подкрепяйки факта, че зад двете патологии стои хронично възпалително състояние. За тази цел SIdP и SIIA обединиха усилията си и разработиха практическо ръководство за правилни диагностични и лечебни пътища и информационен наръчник с практически препоръки за кръстосана диагностика и скрининг.

Не за първи път се доказва, че страдащите от пародонтит, т.е. възпаление на тъканите около зъба, особено на венците, биха имали по-висок риск от развитие на хипертония и следователно от проблеми със сърцето. Преди време проучване, което се появи в Cardiovascular Research,показва ясна линейна връзка между двата феномена: колкото по-тежък е пародонтитът, толкова по-голяма е вероятността от развитие на хипертония.

В последно време нараства интересът към възможната връзка между пародонтозата, на практика заболяванията на тъканите около зъбите, и сърдечно-съдовите заболявания. Ранните обсервационни епидемиологични проучвания, изследващи връзката между оралната хигиена и сърдечно-съдовите заболявания, показват, че лошото пародонтално здраве е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. 

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/