in

Ще се пренесе ли войната и извън Земята: Пентагонът подготвя „пазители“ за евентуален конфликт с Русия и Китай в Космоса

Снимка: Pixabay

Пентагонът започва да се подготвя заради разполагани ракети и лазери от страна на Русия и Китай. Твърди се, че въпросните ракети и лазери могат да навредят на сателити в Космоса, като това би довело до нарушаване на военни и граждански комуникации

Пентагонът се подготвя за евентуален бъдещ конфликт в космоса, тъй като Китай и Русия разполагат ракети и лазери, които могат да унищожат сателити и да нарушат военни и граждански комуникации, съобщи „Уолстрийт Джърнал“.

„Не можете да копаете окопи в космоса“, каза Марти Уелън, старши вицепрезидент на групата за отбранителни системи в The Aerospace Corp., федерално финансирана изследователска група.

Този месец Белият дом предложи годишен бюджет от 30 милиарда долара за космическите сили на САЩ, почти 4 милиарда долара повече от миналата година и по-голям скок, отколкото за други служби, включително военновъздушните сили и флота.

Космическите сили бяха създадени през 2019 г. като шестата ръка на армията, разпределяйки отговорности, които някога бяха на ВВС. Основна цел на самостоятелната сила е да планира, оборудва и защитава интересите на САЩ в космоса за всички служби и да фокусира вниманието върху възникващите заплахи.

За първи път искането за разходи включва и планове за симулатори и друго оборудване за обучение на „Пазителите“, както са наречени членовете на Космическите сили, за потенциална битка. 16 000-те пазители са натоварени с изстрелването на ракети, сателити и наземно комуникационно и сензорно оборудване.

Космосът също става претъпкан, като броят на проследяваните обекти в орбита вече надхвърля 48 000, повече от два пъти през последните четири години.

САЩ, Китай и Русия са подписали договор за използване на космоса за мирни цели, включително научна работа. И трите държави имат значителни военни активи в космоса.

Точно както на Земята, Китай е голямата грижа на Пентагона в космоса. При разкриването на отбранителна стратегия в края на миналата година администрацията на Байдън определи Китай като най-голямата опасност за сигурността на САЩ.

В космоса заплахите от Китай варират от изстрелвани от земята ракети или лазери, които биха могли да унищожат или извадят от строя сателити на САЩ, до заглушаване и други кибер намеси и атаки в космоса, казаха служители на Пентагона. Китай е инвестирал сериозно в своята космическа програма.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/