in

Сензационно събитие, невиждано от десетилетие: В Испания се излюпиха малки комодски варани (ВИДЕО)

Кадър: vbox

За първи път от десет години в Испания се излюпиха пет малки комодски варана – най-големия вид гущери в света, които са застрашени от изчезване. Майката, 13-годишната Ора, снесла 12 яйца през август миналата година. От тях били избрани пет, които били поставени в инкубатор за седем месеца.

Бебетата са най-новите питомци на зоопарка „Фуенгирола”. Ветеринарите описват малките комодски варани като „по-леки от лимон и с дължина колкото кутия за обувки”. Но след няколко месеца тези гущери ще се сдобият с остра отровна захапка, ще достигнат дължина от почти три метра и тегло от близо 70 килограма.

През 2021 година хищните гущери, които се срещат само на четири индонезийски острова, бяха вписани в Червената книга на застрашените видове. Според експерти в дивата природа са останали едва 1500 екземпляра – основно заради изчезването на естествения им хабитат заради промените в климата.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/