in

Използвайте тези ефективни средства в борбата с махмурлука

Снимка: Pixabay

Махмурлукът е неприятно усещане, което се появява след парти, изпълнено с алкохол. Симптомите включват повръщане, силна жажда, главоболие и болки в мускулите. Много хора приемат болкоуспокояващи, като парацетамол или ибупрофен, заради махмурлука.

Това обаче е голяма грешка. Тези видове вещества взаимодействат с алкохола и могат да бъдат токсични за организма. Вместо това е по-добре да заложите на естествени методи – билки или кисели краставички. По-долу обясняваме как да се справим с махмурлука и как да избегнем трудните сутрини след парти. Махмурлук – какво представлява?

Махмурлукът е усещане, което се появява няколко часа след консумацията на голямо количество алкохол. Казано по-просто, това е състоянието, което ни съпътства непосредствено след парти с шампанско. Не само сме уморени, но и изпитваме неприятен дискомфорт. Смята се, че симптомите на махмурлука са най-големи, когато концентрацията на алкохол в кръвта се върне почти до нулата. Колко дълго продължава махмурлукът? Както продължителността, така и тежестта са индивидуални, но е добре да запомните, че неприятните симптоми могат да продължат до 24 часа или дори повече.

Не всеки знае, че до 90 % от консумирания алкохол се озовава в органите ни след това. Това се отнася най-вече за черния дроб, сърцето, белите дробове, кръвния поток и дори мозъка. След това, в резултат на метаболизма, се образува токсично съединение – ацеталдехид, което може да има много вредно въздействие върху функциите на целия организъм. Други възможни причини за махмурлук са: дехидратация, дразнене на стомашно-чревния тракт, нарушение на съня, алкохолно отравяне, хипогликемия. Смята се също така, че махмурлукът може да е свързан с вида на консумирания алкохол.

Махмурлук – симптоми

Както вече споменахме, симптомите на махмурлука са индивидуален въпрос. Много хора описват махмурлука като общо неразположение. Възможно е да изпитате неразположения като:  силна жажда, повръщане, метеоризъм, изпотяване, главоболие, мускулни болки, раздразнителност, тревожност, липса на апетит, свръхчувствителност към определени стимули (например светлина, звук или миризми), повишено кръвно налягане.

Как да предотвратим махмурлука?

Най-добрият начин да избегнете махмурлука е да се откажете от алкохола. В случай че все пак възнамерявате да пиете алкохол, трябва да се подготвите добре за партито. Важни са достатъчният сън и топлата храна. Струва си също така да внимавате какво пиете. Чистата водка е най-добрата идея. Пийте я с вода или лимонов сок. Какво трябва да избягвате по време на парти? Преди всичко цигари и сладки газирани напитки. След края на партито е добре да приемате витамин С, за да разградите алкохола.

Махмурлук – лекарства и домашни средства

За да облекчите неприятните симптоми на махмурлука, първото нещо, което трябва да запомните, е да останете добре хидратирани. Можете да консумирате както вода, така и електролити, които се предлагат в аптеките.  Храната също е важна. Вместо пица за вкъщи или чипс, изберете пълноценна храна, богата на витамини и минерали. Особено полезни са цитрусовите плодове. За борба с махмурлука могат да се използват и т.нар. домашни средства за борба с махмурлука. Добър ефект имат сокът от кисело зеле, сокът от кисели краставички, доматеният сок, ментата и лайката. Много хора хвалят и ефекта на горещия бульон.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/