in

РИК: При около 40 секции във Варна е имало повреди в машините за гласуване (СНИМКИ+ВИДЕО)

Кадър: ''Нова Варна''

Това каза председателят на РИК Велин Жеков на брифинг днес. В между 35-40 секции е имало проблем с машинното гласуване заради повреда в машините, като в някои се е случвало по няколко пъти. В Варна и областта са разкрити 648 секции. 

Относно проблема  с машините, той добави, че има машини в които се е случило следното – или не е излязла разписква, или е излязла част от нея при всички положеният вота не е бил отразен.

Право на глас във Варненско имат 404 265 избиратели. В 542 от секциите се гласува и машинно. 8,8% е избирателната активност в област Варна към 11 часа. До урните са отишли малко на 30 000 души. Малко над 20 000 са дали гласа си във Варна. Това обобщи още председателят на РИК.

Снимка: “Нова Варна”
Снимка: „Нова Варна“

“В областта е имало няколко секции, в които го е имал този проблем. Имаме секции където се е случвало 4-5 пъти. Комисиите са изпълнили всичко по протокол изпълнили са всичко по протокол като е бил извикан техник за да може машината отново да бъде извършена. “, добави още той. Някои сигнали, които са били подадени са били свързани с височината на параваните за гласуване.

Снимка: „Нова Варна“

Проблема е бил с това, че те са били прекалено високи и не се вижда главата на гласоподавателя. Това добави още Велин Жеков. При дефектна бюлетина от машините или липса на такава се съставя констативен протокол от СИК, който се прилага към протокола, с който ще се отчитат резултатите. Избирателят ще се допуска да гласува повторно, обясни той

Машините са същите, при които се е е гласувало и последния път. Имало е общо около 6-7 сигнали, един от тях е бил свързан с това, че председателя е допуснал да има придружител, който да придружи повече от двама души и това е било отстранено като проблем. Мъжът е бил със затруднено движение.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/