in

Цената на картофите рязко се покачва. Ето кога се очаква драстичното поскъпване

Снимка: Pixabay

Драстично поскъпване на картофите, отчита Държавната комисия за стокови борси и тържища. Само за седмица цената им се е вдигнала с 15 стотинки за килограм и на едро се продават по 1,34 лева.

С между 10 и 15 на сто са се вдигнали и цените на морковите, лука и марулите. Като на едро зелена салата вече се продава по левче, а килограм лук по 2,43 лева.

Намаляват обаче цените на домати и краставици. При оранжерийните домати цената е паднала за седмица с нас 15% и на едро се предлагат по 3,10 лева за кг. В момента вносните домати дори са по-скъпи – 3,17 лева за кг, но за седмица и те са поевтинели с 31 стотинки.

Над 18 на сто е намаляла цената на оранжерийните краставици и по борсите килограмът върви по 3,86 лева. Тези от внос пък са поевтинели с 20,6 на сто и се продават по тържищата за 3,08 лева за кг. Червените чушки обаче продължават да поскъпват и вече на едро струват по 4,50 лева за кг. Кравето сирене поевтинява с 1,1 на сто и се търгува по 11,26 лева за килограм, а кашкавалът се продава по 17,82 лева за килограм. Продължава намалението на цената на олиото – с 2,5 на сто за седмица и литър се продава по 3,58 лева.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/